Copii, Familie

Vitamina D – foarte necesară copiilor

Distribuie articolul pe:

vitaminadVitamina D reprezintă o grupă de prohormoni (lipide solubile) sub 2 mari forme şi anume vitamina D2 (ergocalciferol) şi vitamina D3 (colecalciferol). Este produsă cu ajutorul colesterolului de sub piele atunci când există expunere la raze ultraviolete de tip B (UVB) – fără creme de protectie.

Vitamina D are un rol foarte important în menţinerea sistemelor şi organelor. Ea asigură transportul calciului şi fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a contribui la creşterea şi remineralizarea oaselor, permite absorbţia acestor minerale la nivelul intestinului, iar apoi transportul calciului în sânge şi reabsorbţia fosforului la nivelul rinichilor. De asemenea, vitamina D întăreşte sistemul imunitar şi reglează ritmul cardiac.

Carenţa de vitamina D duce la apariţia rahitismului. Rahitismul este boala primilor doi ani de viaţă şi poate apărea la numai câteva săptămâni de la naştere, dar poate fi preîntâmpinat prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D. Alte afecţiuni cauzate de lipsa cantităţii necesare de vitamina D sunt: dezvoltarea slabă a sistemului osos, printr-o proastă absorbţie a calciului; întârzieri severe în dezvoltarea sistemului neuromotor; dureri musculare severe; risc crescut de fracturi; riscul de dezvoltare a unor boli la varstă adultă, precum osteoporoza, anumite tipuri de cancer, diabet.

Copiii cu varsta cuprinsă între 2 şi 13 ani au nevoie de 200 UI (unităţi internaţionale), sau echivalentul a 5 mg. zilnic.

Sursele principale de vitamina D


vitamin-dProdusele alimentare.
O cantitate mai mare de vitamina D se conţine în peştele gras – hering, sardină, somon şi untură de peşte (morun, ton, calcan).Cantităţi mai mici de vitamina D se gasesc în gălbenuşul de ou, ficatul de vită, brânză. Produsele de origine vegetală nu conţin această vitamină. De asemenea, unele ciuperci conţin şi ele vitamina D în cantităţi mici.

Expunerea la soare. Majoritatea oamenilor îşi iau necesarul de vitamina D prin expunerea la soare. Razele ultraviolete contribuie la sintetizarea vitaminei D în organism, însă acest proces depinde de anotimp, de lungimea zilei, de climă, de culoarea pielii şi de cremele de protecţie solară pe care le folosim.

Suplimentele alimentare. Ca sursă de bază de vitamina D pentru copii încă de la naştere sunt suplimentele alimentare. Vitamina D este prezentă în doua forme – vitamina D2 şi D3, care diferă din punct de vedere chimic doar sub anumite aspecte. Efectele nutritive ale celor două forme sunt la fel de importante, însă se pare că vitamina D2, chiar şi în doze mari, este mai puţin eficientă decât vitamina D3. De aceea majoritatea suplimentelor alimentare, mai ales cele pentru copii, conţin vitamina D3. Specialiştii recomandă administrarea vitaminei obligatoriu până la vârsta de 1-2 ani.

Asigurarea unei cantitati optime de vitamina D in organismul copiilor este, prin urmare, un factor primordial in ceea ce priveste grija pentru dezvoltarea lor armonioasa si trebuie sa preocupe in mod constant pe orice parinte.

Astfel, un factor important referitor la dezvoltarea armonioasă a copiilor este asigurarea cantităţii necesare de vitamina D în organism, fapt de care fiecare părinte trebuie sa fie preocupat.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>