Copii, Familie

Reguli în stabilirea pedepselor la copii

Distribuie articolul pe:

pedeapsaÎn dorinţa de a deveni părinţi geniali şi de a aplica cele mai bune reguli de educaţie pentru copilul tău, citeşti cărţi, te informezi. Trebuie însă să ţii cont de faptul că nu toate regulile de educaţie sunt universal valabile pentru toţi copiii. La unii funcţionează, la alţii nu. Iar tu, ca părinte, trebuie să îţi cunoşti copilul atât de bine încât să ştii de fiecare dată ce „butoane” să apeşi astfel încât să reuşeşti să transformi un copil într-un adult responsabil.

Procesul de educare al unui copil este complex şi solicită multă răbdare din partea părinţilor. Coerenţa e foarte importantă pentru cei mici: dacă ieri nu a avut voie la calculator, nici azi nu trebuie să aibă voie. Nu iţi face griji că îi repeti ceva de prea multe ori: copiii pot avea nevoie, la propriu, să audă de câteva zeci de ori un mesaj până să îl înţeleagă de-a binelea.

Pedepsirea este una dintre măsurile de disciplinare ale copilului cele mai folosite, dar şi delicate – limita dintre a traumatiza un copil sau a-l frustra şi a-i oferi îndrumarea necesară pentru un comportament corect este foarte subţire şi este adesea depăşită de părinţi, prin recurgerea la violenţă şi la pedepse care-i pot afecta dezvoltarea. În stabilirea pedepselor copilului trebuie sa existe câteva reguli de bază. 

Iată care sunt principalele lucruri pe care să le respecţi în stabilirea pedepselor copilului!


pedeapsa1Fiecare copil cu pedepsele lui!

Fiecare copil este diferit, iar gradul de severitate a pedepselor se aplică şi în funcţie de personalitatea copilului, precum şi de predispoziţia lui la greşeli. Sunt unii copii mai obraznici din fire, şi sunt alţi copii, cuminţi în general, care greşesc ocazional şi ale căror pedepse nu trebuie să fie aceleaşi cu ale celor obraznici. Ele trebuie să fie direct proporţionale cu greşelile micuţului tău. Copilul are nevoie să ştie şi că există repercusiuni mai uşoare şi mai severe, dându-şi astfel seama că unele greşeli sunt mai grave decât altele şi că nu trebuie repetate.

Stabileşte reguli şi consecinţe ale încălcării lor încă de mic!

Comportamentul potrivit se învaţă şi este indicat să se facă cât mai de devreme, de când copilul este micut. Fiecare copil are nevoie de îndrumare pentru a se purta frumos şi a se dezvolta armonios. Aici intervii tu, care ai datoria să îl ajuţi să înveţe cum să se poarte corespunzător prin impunerea unor reguli stabile, care trebuie repetate constant copilului.
Cu cât sunt îndrumaţi mai din timp spre modele de comportament pozitive, cu atât micuţul va fi mai puţin tentat să se poarte urât sau agresiv.

Nu folosi, sub nicio formă, violenţa fizică sau verbală în pedepsirea copilului!

Contrar opiniilor multora, bătaia nu este ruptă din Rai şi nu este utilă în disciplinarea lui. Prima regulă, înainte de orice, constă în eliminarea oricăror tentative de abuz fizic sau verbal asupra copilului. Copilul învaţă de pe urma acestor exemple agresive că aşa se pot rezolva problemele şi conflictele şi o va aplica şi el la rândul lui, când se va confrunta cu astfel de situaţii.

Nu încerca niciodată să îl sperii cu pedepsele!

Nu te folosi, în pedepsirea copilului, de abuzul emoţional sau psihologic. Nu îi spune niciodată că îl laşi singur pe stradă, că îl dai hoţilor sau necunoscuţilor, că nu îl mai iubeşti sau că nu mai vrei să îl vezi niciodată. Iubirea şi afecţiunea pentru copil nu trebuie să fie condiţionate de comportamentul lui.

Vorbeşte şi formulează pedepsele pe înţelesul lui!

De fiecare dată când impui o regulă, avertizează-l pe copil şi care sunt consecinţele încălcării ei. Acestea sunt considerate pedepse. Explică-i pe înţelesul lui de ce primeşte astfel de pedepse, pentru a şti exact ce îl aşteaptă dacă o încalcă. Înainte de aplicarea lor, ia-l deoparte şi explică-i că era o regulă stabilită între voi (eventual întreabă-l de ea), pe care el a încălcat-o (spune-i şi unde a greşit) şi că, de aceea, trebuie să suporte consecinţele.

Controlează-ţi ieşirile nervoase şi nu o lua personal!

Este important să fii calm în momentul în care decizi cum anume să pedepseşti copilul. Este destul de greu să îţi stăpâneşti nervii uneori, dar încearcă să îţi repeţi mereu că micuţul tău nu o face intenţionat, pentru a te enerva, ci că are nevoie de îndrumarea ta pentru a învăţa care comportamente sunt bune şi care nu!

Sursa: copilul.ro

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>