Casă, Casă și grădină

Plante de apartament otrăvitoare

Distribuie articolul pe:

 

Plantele de apartament sunt apreciate pentru calităţile lor ornamentale şi de purificare a aerului, dar uneori pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea persoanelor din jur. Acestea sunt periculoase în special în cazul în care copiii sau animalele pot să înghită părţi din plante.

Iată câteva plante de apartament care pot provoca efecte toxice, plante exotice care ar trebui evitate sau amplasate în locuri greu accesibile celor mici.

1. Aloe Vera – Aloe Barbadensis

1 Aloe Vera

Aloe Vera prezintă frunze fibroase şi dese ce cresc direct din partea superioară a rădăcinii. De cel mai multe ori frunzele de Aloe Vera prezintă o margine dinţată. Deşi Aloe este cunoscută ca o plantă cu multiple efecte de vindecare asupra arsurilor, tăieturilor sau altor probleme ale pielii, ea poate cauza persoanelor sensibile dermatită de contact. Mai mult, ingerarea sevei acesteia poate provoca o reacţie purgativă (diaree, crampe abdominale, greaţă, vărsături şi urinat în roşu).
Aşadar, atunci când foloseşti Aloe Vera, asigură-te că îndepărtezi seva galbenă, deoarece aceasta este toxică. Seva galbenă se găseşte din abundenţă la plantele de Aloe Vera bătrâne. Înainte să foloseşti gelul din frunzele de Aloe Vera, testează pe o suprafaţă mică de piele de pe partea interioară a braţului pentru a verifica reacţia pielii.

2. Flamingo (Paleta pictorului) – Anthurium andraeanum

2 Flamingo

Flamingo are frunze ascuţite, cărnoase şi flori cu spadice de culoare roşie, roz sau portocaliu care rezistă timp de mai multe luni. Planta are nevoie primăvara şi vara de o udare abundentă, iar în timpul iernii, mai slabă, cu apă necalcaroasă. Ea preferă locurile mai umbroase, mai puţin călduroase. Această plantă de apartament are substanţe otrăvitoare în toate părţile sale. În cazul în care oricare dintre părţile acestei plante sunt ingerate, pot apărea efecte negative imediate asupra gurii şi a gâtului, provocând iritaţii dureroase. Intoxicaţia cu Flamingo poate fi recunoscută după simptome precum arsuri în gât, răguşeală şi disfagie (dificultate în înghiţirea alimentelor).

3. Crizantema – Chrysanthemum

3 Crizantema

Crizantemele care se ţin în ghivece trebuie udate regulat şi să fie stropite cu substanţe feritilizatoare în timpul creşterii, până când apar bobocii. Crizantemele sunt de două tipuri, unele care înfloresc anual, iar celelalte bianual. Ele sunt perene şi dezvoltă flori cu forme, culori şi dimensiuni diferite. Părţile otrăvitoare ale acestei plante sunt frunzele şi tulpina, iar persoanele care intră în mod constant în contact cu crizantemele, pot suferi dermatită de contact, din cauza unor substanţe toxice foarte puternice.

4. Dieffenbachia

Dieffenbachia Camilla

Dieffenbachia este o plantă de cameră ornamentală, cu frunze mari, alungite, împânzite de multe pete albe sau galbene. Având nişte frunze atât de interesante, această plantă este frecvent întâlnită în locuinţele multor persoane. Este folosită mai ales pentru purificarea aerului, însă conţine o substanţă otrăvitoare numită  oxalat de calciu. Toate părţile plantei sunt toxice, iar dacă este cumva înghiţită vreo bucată, acest fapt duce la umflarea gurii şi a gâtului ducând până la paralizia temporară a corzilor vocale. Nici seva nu este mai prietenoasă, aceasta trebuie ţinută departe de ochi, căci poate provoca dureri puternice şi umflături în această zonă a feţei.

5. Cyclamen – Cyclamen persicum

5 Cyclamen

Cyclamenul este o plantă perenă de origine mediteraneeană. Ea arată precum o tufă, are frunzele răsucite, de culoare verde-albicios, florile sunt atrăgătoare şi pot fi albe, roşii, violet, iar pedunculii florali care le susţin sunt mai înalţi decât planta. Bulbii şi rizomii tuberculari ai acestei plante sunt părti otrăvitoare şi pot provoca intoxicaţii ce se manifestă prin crampe, ameţeli, tulburări circulatorii. Dar, pentru că părţile toxice ai plantei se găsesc în pământ, nu există prea multe şanse ca animalele ori copiii să îi înghită. Însă, ai grijă unde depozitezi aceşti bulbi, după ce i-ai scos din pământ, pentru plantarea din anul următor.

6. Azalea – Rhododendron

6 Azalea

Azalea se prezintă sub formă de arbust mic, bogat în ramnificaţii. Planta este atrăgătoare atât prin mărimea şi alcătuirea florilor ce pot fi simple sau bătute, cât şi prin coloritul viu, în tonuri şi nuanţe de la roşu închis sau violet până la roz şi alb. Azalea este o altă plantă cu efecte toxice, aşadar fereşte-ţi copiii sau animalele de casă de la ingerarea oricărei părţi ale acestei plante. Simptomele care apar la ingerare sunt lăcrimarea ochilor, secreţii nazale, greaţa, dureri abdominale, tulburări ale ritmului cardiac, dificultăţi respiratorii, convulsii, comă, iar la contactul cu pielea pot apărea iritaţii.

7. Iedera – Hedera Helix

7 Iedera

Iedera este originară din Europa şi este o plantă cu tulpina şi ramificaţiile lemnificate. Acestea pot fi lăsate să atârne sau pot fi dirijate pe diferite suporturi. Frunzele Iederei sunt diferite ca formă, culoare şi textură. Iedera se ţine de cele mai multe ori lângă ferestrele orientate spre nord ori în alte locuri cu lumină filtrată. Părţile otrăvitoare ale Iederei sunt frunzele. Ea poate provoaca intoxicaţii atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor (în special câinilor) atunci când frunzele acesteia sunt ingerate. Simptomele apar sub formă de dificultate în respiraţie, convulsii şi vărsături. Este posibil să apară şi semne de paralizie. Efectele intoxicaţiilor cu aceste plante depind de cantitatea ingerată. Ele pot dura câteva ore şi dispărea de la sine sau este necesară intervenţia medicului specialist.

8. Hortensia – Hydrangea macrophylla

8 Hortensia

Planta aceasta nu este pentru interior, însă poate fi amplasată în ghivece, pe balcoanele caselor. Înfloreşte la începutul verii, până toamna. Florile Hortensiei pot fi albastre, roşii, roz sau mov, în funcţie de pH-ul solului. Este indicat ca această plantă să fie plasată la est sau vest, pentru a se afla sub razele soarelui doar jumătate de zi. Părţile otrăvitoare ale plantei sunt frunzele şi mugurii, iar ingerarea acestora pot provoca vărsături, dureri abdominale şi, în cazuri mai grave, persoana afectată poate intra într-o stare de letargie. Persoanele sensibile pot să prezinte dermatite de contact în momentul îngrijirii Hortensiei.

9. Clivia – Clivia miniata

9 Clivia

Clivia formează un buchet de flori roşii-portocalii prinse pe tije florale înalte şi groase. Atunci când sunt polenizate, florile produc bobiţe verzi de dimensiunea unor cireşe care se înroşesc în câteva săptămâni. Deşi conţine o cantitate redusă de alcaloizi (substanţe organice de origine vegetală care  provoacă reacţii de natură toxică), ingerarea unei cantităţi mai mari din această plantă poate provoca apariţia unor simptome de intoxicare. Acestea se pot manifesta prin leşin, diaree, paralizie, vomă şi hipersalivare. Părţile otrăvitoare ale Cliviei sunt rădăcinile.

10. Croton – Codiaeum variegatum

10 Croton

Crotonul este o plantă tropicală, cu un frunziş atractiv atât prin formă, cât şi colorit. Această plantă face şi flori, sub forma unor ciorchini mici, însă atracţia principală sunt frunzele care pot avea nuanţe de roşu, verde şi galben. Este o plantă unică, pictată parcă în culorile toamnei, însă sensibilă la frig. La temperaturi mai mici de 16 grade Celsius, acesteia încep să-i cadă frunzele, una câte una. Crotonul poate provoca iritaţii la nivelul cavităţii bucale dacă rădăcinile acesteia sunt ingerate. Seva, de asemenea,  provoacă o serie de erupţii, astfel este indicat să eviţi contactul îndelungat cu această plantă sau să foloseşti mănuşi de grădinărit atunci când o îngrijeşti.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>