Divertisment, Filme

Părerea unui seismolog despre filmul San Andreas

Distribuie articolul pe:

san

Dezastrul din San Andreas imaginează un cutremur cu cea mai mare magnitudine din istorie.

Seismologul Lucy Jones de la US Geological Survey a explicat pentru The Hollywood Reporter cât de plauzibile sunt secvențele din filmul cu dezastre San Andreas în care clădirile cad, valurile tsunami-ului ajung până la nivelul etajelor superioare ale zgârie-norilor, iar pământul se fisurează lăsând niște cratere înfricoșătoare.

„La Hollywood se exagerează de obicei de dragul efectului, iar acest film nu este o excepție; atât amploarea cutremurului, cât și prejudiciul de pe ecran sunt exagerate dincolo de realitate. Cutremurul de-a lungul faliei San Andreas a zilelor noastre ar ajunge la o magnitudine de aproximativ 8,3 pe scara Richter și, fiind în mare parte pe pământ, nu va produce un mare tsunami. Nivelul de distrugere prezentat în film este exagerat, cu prăbuşiri de la mari înălţimi. Prăpastiile căscate pe care le vedem aparțin de domeniul „absolut imposibil-ului. Dacă fisura s-ar putea deschide așa, nu ar exista nici frecare – și fără frecare nu ar exista cutremur”, spune seismologul.

După cum bine știm, Dezastrul din San Andreas imaginează un cutremur cu cea mai mare magnitudine din istorie. O activitate seismică intensă pe o falie nedetectată până în prezent, în apropiere de Barajul Hoover din Nevada, trece graniţa pentru a pune în mişcare cunoscuta falie din California, San Andreas şi erupe într-o mişcare seismică majoră zguduind Los Angelesul până în rărunchi. Dar lucrurile nu se opresc aici. Unda de şoc merge mai departe, declanşând haos şi distrugere până în San Francisco.

Dwayne Johnson joacă rolul personajului central al poveştii, Ray, un pilot pe elicopter de căutare şi salvare al LAFD, care porneşte într-o misiune profund personală atunci când începe dezastrul, jurându-şi să le salveze pe fosta soţie şi pe fiica sa din mijlocul distrugerilor din ce în ce mai mari.

„Filmul San Andreas face un erou din seismologul Caltech care prezice venirea dezastrului. Noi, seismologii, sigur ne-am dori să putem face acest lucru, dar nu avem încă nicio metodă de a prevedea momentul unui anumit cutremur”, spune Seismologul Lucy Jones de la US Geological Survey.

Sursa: cinemagia.ro

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>