Casă și grădină, Grădină

Insecte folositoare în grădină

Distribuie articolul pe:

 

Una din cele mai bune metode de a ţine sub control insectele dăunătoare pentru plante este să fim „prieteni” cu inamicii lor naturali. Astfel, există două mari tipuri de insecte: cele dăunătoare, dacă afectează culturile, şi cele folositoare, care contribuie la combaterea primului tip, contribuie la igienizarea grădinii, precum şi la polenizare.

Plantarea în grădină a unor specii de flori cu polen şi nectar precum şi protejarea insectelor sunt unele din principiile de bază ale grădinăritului organic şi în acelaşi timp un mod de a mări diversitatea ecologică din grădină. Tocmai din acest motiv, mulţi grădinari au renunţat să mai folosească insecticide pe bază de substanţe chimice, care s-ar putea răspândi în aer şi, pe lângă combaterea insectelor dăunătoare, le-ar afecta şi pe cele prietenoase cu plantele.

Mai jos vă prezentăm câteva informaţii referitoare la cele mai des întâlnite insecte benefice, precum şi câteva sfaturi pentru a le atrage în grădină.

Buburuza


Buburuza

Buburuza este un gândac mic, are elitrele bombate, de culoare roşie aprinsă şi cu puncte negre. Atât adultul cât şi larvele se hrănesc cu purici de plante, care sug seva plantelor tinere. Larva este tot carnivoră şi face adevărate ravagii printre puricii de plante. O buburuză adultă, ca şi larva ei, poate mânca într-o zi o cantitate de păduchi de plante cu o greutate de câteva ori mai mare decât corpul lor, deci circa 270 — 300 de păduchi. Pentru a atrage buburuzele în grădină, este recomandat să cultivi anumite plante care le atrag ca un magnet. Este vorba despre gălbenele, mărar, crăiţe, coada şoricelului şi păpădie.
 Libelula

Libelula

Libelula, foarte bună zburătoare, are corpul alungit, frumos colorat, doi ochi enormi, care acoperă aproape toată suprafaţa capului, şi două perechi de aripi sticloase, cu nervuri dese ca o reţea. Zburând cu mare iuţeală, libelulele prind din zbor insecte dăunătoare. Astfel, libelulele sunt foarte folositoare.
 Formica
Furnicile
Furnicile trăiesc ca şi albinele, în familii, într-un muşuroi; ele sunt neobosite distrugătoare de insecte dăunătoare.
 Chrysopa


Chrysopa

Adulţii de culoare verde-pal sau maronii au aripi deosebite, mari, cu vinişoare şi se hrănesc mai ales cu nectar de flori. Larvele însă sunt prădători avizi ai afidelor, fluturilor, puricilor de plante, tripsului, ouălelor de molii şi omizilor mici.

Syrphida

Syrphida

Gâza adultă arată ca o albină mică, pentru că abdomenul este negru cu dungi galbene; larva se aseamănă cu lim
axul şi are capul ascuţit. O caracteristică după care este foarte uşor de recunoscut este că ea pluteşte în aer deasupra sau în jurul plantelor sau florilor, pe care le caută pentru nectar şi polen. Larvele de Syrphida se hrănesc cu afide. Odată ajunsă la maturitate, Syrphida ajută la polenizarea soiurilor de capşuni.

Paianjen
Păianjenii

Nu sunt prea atragători când îi vezi, ba chiar au tendinţa de a te speria, însă trebuie să ştii că păianjenii sunt insecte benefice pentru grădină şi nu ar trebui anihilati. Majoritatea speciilor de păianjeni din grădină nu fac probleme omului, însă sunt necruţătoare cu insectele dăunătoare. De la omizi şi muşte, până la fluturi care atacă legumele, toate insectele rele se prind în pânzele păianjenilor. Aceştia îşi fac casa în special printre plantele înalte, de aceea îi vei zări adesea printre vrejurile de fasole sau printre arbuştii fructiferi.

Carabidele

Carabidele

Carabidele sunt insecte benefice care se hrănesc cu o mulţime de specii de insecte dăunătoare, de
la viermi şi omizi, până la larve de gândaci de Colorado. Prin urmare, carabidele se dovedesc a fi insecte benefice pentru culturile de cartofi şi de vinete. Carabidele se adăpostesc sub pietre, grămezi de lemne sau în copaci. În general, îşi fac treaba la lăsarea serii, dar poţi observa carabide în grădină chiar şi în timpul zilei, mai ales dacă este răcoare.

Tachinide


Tachinide

Muştele din familia Tachinidae arată la fel ca muştele de casă, însă sunt arme foarte importante în lupta împotriva omizilor, viermelui verde de varza, etc. Sunt atrase de plantele cu polen şi nectar.

 

De mare folos pentru agricultură sunt insectele polenizatoare. Zburând din floare în floare, transportă pe corpul lor polen de la o floare la alta, realizând astfel polenizarea încrucişată şi, deci, rodirea mai bună. Cele mai importante insecte polenizatoare sunt: fluturii, bondarii, şi îndeosebi albinele.

Trucuri pentru a atrage insectele folositoare în grădină:

  • Majoritatea insectelor benefice se hrănesc cu nectar şi polen, aşa că plantează în grădină flori cât mai variate, care să înflorească din primăvară timpuriu până la venirea îngheţului.
  • Acoperă suprafeţele de pământ gol cu straturi protectoare de frunze şi resturi de iarbă. Acestea vor oferi umbră şi adăpost insectelor.
  • Renunţă la insecticide: acestea omoară insectele folositoare, lăsând grădina la cheremul unui nou val de dăunători.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>