Casă, Casă și grădină

Împrospătează aerul din casă cu odorizant natural

Distribuie articolul pe:

odorizant

Chiar dacă au parfumuri impresionante, cele mai multe odorizante de cameră sunt sintetice, conţin subtanţe cum este aluminiul care în timp îţi afectează sănătatea şi sunt foarte dăunatoare pentru mediu. Astfel, tot mai mulţi oameni optează pentru odorizantele naturale, iar pentru a avea un plus de control asupra produsului, şi le fabrică în propria casă. Iată câteva idei de reţete simple de odorizante naturale.

Odorizant cu bicarbonat de sodiu şi uleiuri esenţiale

Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplăcute, motiv pentru care este folosit de multă vreme ca o metodă la îndemână pentru împrospătarea aerului din locuinţe, dar şi pentru curăţenie sau igiena personală. Pentru prepararea acestui odorizant este nevoie să torni bicarbonat de sodiu într-un borcan cu o formă interesantă, în care să pui apoi câteva picături de ulei esenţial (8 – 10 picături), în funcţie de cât de puternic vrei să miroase. Găureşte apoi capacul borcanului şi dacă vrei să-i oferi un aspect interesant, lipeşte deasupra hârtie decorativă sau material textil.  Alege uleiurile naturale de lavandă, bergamotă, citrice, trandafir etc. Mirosul durează câteva luni, iar dacă se estompează, mai poţi adauga câteva picaturi din când în când. Simplu, ieftin şi sănătos!

Odorizant cu lămâie şi rozmarin

Pentru a face acest odorizant fresh de cameră nu ai nevoie decât de un recipient mic, apă, rozmarin, o lămâie şi puţină esenţă de vanilie. Umple recipientul cu 2/3 apă, adaugă lămâia feliată şi 2-3 prafuri de rozmarin. Apoi adaugă jumătate de lingură de esenţă de vanilie şi lasă-le la „dospit” o zi întreagă. Îţi vor umple încaperea cu miros proaspăt. Acest odorizant se foloseşte pe parcursul a doar 2-3 zile, nu mai mult.

Odorizant cu ulei de cocos

Reţeta este simplă, doar ingredientele sunt mai exotice. Astfel ai nevoie de:
2-3 linguri de ulei de cocos
1/8 dintr-un pahar de 250 ml bicarbonat de sodiu
1/8 dintr-un pahar de 250 ml pudră de arorut (Maranta arundinacea – o plantă alimentară din ale cărei rădăcini de tubercul se extrage o făină bogată în amidon) sau amidon de porumb.
Bicarbonatul de sodiu se amestecă cu pudra de arorut sau cu amidonul de porumb, după care se adaugă încet uleiul de cocos. Uleiul de cocos se va afla într-o stare solidă la temperaturi ale camerei de până la 25 de grade Celsius, aşa că produsul final va arăta ca o pastă groasă. Aceasta poate fi ţinută în frigider până se întăreşte sau poate fi folosită ca loţiune în care îţi înmoi degetele – uleiul de cocos are multe proprietăţi antibacteriene.

Odorizant natural preparat la foc

odorizant1Odorizantele de cameră green sunt şi un trend, şi un mod de a trăi mai bine, în armonie cu tine şi cu natura. Aşa că intră 10 minute în bucătărie şi prepară-ţi un odorizant armonios. Pentru aceasta, ai nevoie de câteva fructe (este recomandat să fie puternic parfumate, ca lămâia, portocala etc.), nişte ierburi aromatice (poţi folosi rozmarin, ghimbir, salvie, oregano, mentă etc.) şi apă. În continuare, ai de pus fructele tăiate într-o cratiţă, de acoperit cu ierburile preferate şi de adăugat apă, nici prea multă, nici prea puţină. Lasă odorizantul la fiert, până îţi împrospătează toată casa. Acest produs poate fi păstrat în frigider chiar şi o săptămână, dacă îl acoperi bine cu ceva. Atunci când ai nevoie de un aer reîmprospătat, pune compoziţia pe foc şi bucură-te de arome. Poţi să îi mai adaugi scorţişoară, vanilie, esenţă de migdale, cuişoare etc.

Odorizant de cameră din oţet

Oţetul este un remediu eficient contra bacteriilor, acoperă mirosurile de mâncare din casă, dar poate fi şi un prieten minunat pentru o casă frumos mirositoare. Pune într-un recipient cu pulverizator ¾ apă, ¼ oţet şi orice arome doreşti şi pulverizează odorizantul prin casă. E, probabil, cel mai ieftin odorizant natural şi îşi face treaba de minune.

Odorizant din cafea

Acest odorizant este cât se poate de simplu, dar este indicat să îl faci în momentul în care macini cafeaua sau când tocmai ai deschis punga cu cafea. Aşadar, pentru cafeaua măcinată, pune-o într-un săculeţ de rafie sau pânză şi presară peste ea coajă de lămâie, scorţişoară, puţină esenţă de lămâie etc. Atârn-o în camera în care ai de gând să lucrezi şi vei observa îndată efectul.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

One comment

  1. 1

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>