Familie, Sănătate

Importanţa somnului şi sfaturi pentru un somn sănătos

Distribuie articolul pe:

somnulSomnul este un proces important şi involuntar, fără de care nu am putea funcţiona eficient. El este necesar la fel ca hrana, aerul şi apa. Omul doarme o treime din viaţă. Nu putem renunţa la somn şi nici să reducem durata lui, pentru că avem mult de învăţat sau de lucru.

Un om odihnit este întotdeauna binedispus, plin de vitalitate, are mai multă energie, un sistem imunitar mai puternic. În timpul somnului, se odihneşte întreg organismul. Ritmul respirator şi cardiac scad, are loc o relaxare musculară, temperatura organismului coboară cu aproximativ 0,5 grade Celsius, iar funcţiile secretorii sunt mai puţin active.

8 ore de somn pe noapte pot  fie suficiente, dar, deseori, nu ajungem la acest număr. În ziua de azi foarte multe persoane sunt afectate de tulburări legate de somn. Există, totuşi, câteva metode eficiente de care este bine să ţinem cont dacă dorim să avem un somn liniştit.

Programul de somn

Se recomandă formarea unui program de somn, care să fie respectat indiferent că este weekend sau concediu. Somnul regulat va echilibra ceasul biologic. Culcarea şi trezirea după un orar bine stabilit va avea ca rezultat un somn sănătos şi relaxant.

Fumatul şi alcoolul provoacă insomnii

Nicotina este un excitant al sistemului nervos, astfel fumatul seara poate întârzia adormirea şi poate provoca trezirea în timpul nopţii. Chiar dacă la prima impresie, alcoolul are o acţiune calmantă, totuşi, în dependenţă de cantitatea consumată efectele sale se diminuează pe parcursul nopţii provocând treziri repetate şi diminuând calitatea somnului. Alcoolul în combinaţie cu tutunul pot provoca o insomnie foarte pronunţată în special spre dimineaţă.

Antidepresivele pot speria somnul

Unele medicamente pot să afecteze odihna, în special antidepresivele şi cele pentru tensiune arterială ridicată. Este nevoie de sfatul medicului în ceea ce priveşte afectarea somnului de către medicamentele care ne sunt prescrise.

Exerciţiile fizice înainte de somn

Nu se recomandă efectuarea exerciţiilor fizice seara din cauza faptului că stimulează organismul şi pun sângele în mişcare, fapt care ne va menţine treji cel puţin 4 ore. Totuşi, un număr moderat de exerciţii fizice efectuate după amiază ne vor ajuta să ne destindem şi mai târziu să avem un somn profund.


somn1Fără cofeină după ora 14.00

Pentru a evita problemele cu somnul renunţă la cofeină după ora 14:00. Aici intră cafeaua, ceaiul şi cola. Cofeina este un stimulant care activează ritmul cardiac, tensiunea arterială, ritmul respirator, activitatea musculară şi temperatura corpului.

Gândurile de noapte

Unul din motivele principale din a cărui cauză multe persoane nu pot să adoarmă noaptea este faptul că se gândesc la o problemă. Găseşte o soluţie plauzibilă la problema în cauză şi noteaz-o. Mâine dimineaţă vei şti ce să faci. Nu pierde preţiosul somn, preocupându-te.

Relaxare înainte de somn

Formează-ţi un ritual înainte de somn. Înainte de a te băga în pat şi de a stinge lumina trebuie să începi încet cu deconectarea de la problemele din timpul zilei, fă o baie caldă, citeşte câteva pagini dintr-o carte preferată şi îmbracă o pijama confortabilă.

Masă uşoară înainte de somn

Serveşte o gustare care să combine carbohidraţi cu calciu sau proteine. Astfel se va stimula producerea serotoninei – un hormon care te linişteşte. Poţi gusta o felie de pâine integrală cu brânză slabă, un iaurt cu fibre şi un fruct sau cereale integrale cu lapte.

Aeriseşte dormitorul

Aeriseşte camera. Temperatura din camera în care dormi trebuie să fie de 18 grade C.  Somnul este mult mai odihnitor într-o cameră mai răcoroasă şi bine aerisită.

Lumina contra odihnei

Lumina este un semnal puternic pentru creier de a fi treaz, aşa că pentru un somn odihnitor închide orice sursă de lumină. Melatonina, hormonul somnului, este stimulată de obscuritate şi împiedicată de lumină.
Astfel, întunericul din cameră te va ajuta să dormi profund.


somnPerna – un element important

Perna se recomandă să fie una anatomică, antialergică. Trebuie sa menţină capul la înălţimea la care gâtul stă drept şi nu flexat sau ridicat.

Poziţia în timpul somnului

Dacă dormi pe o parte, cu genunchii pliaţi, coloana se va afla într-o poziţie destul de relaxată. În poziţia alungit pe spate, este necesar să ai o pernă mai puţin voluminoasă în zona cefei şi să ţii picioarele uşor depărtate. Dacă dormi pe burtă, rişti să nu respecţi forma normală a coloanei vertebrale. Totuşi, dacă eşti adeptul acestei poziţii este de preferat să ţii un picior pliat pentru a nu forţa foarte tare coloana.

 

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>