Știri

Imaginile spectaculoase surprinse din satelit la Marea Aral şi povestea tristă din spatele lor

Distribuie articolul pe:

marea-aral-cO imagine uimitoare realizată de sateliţii radar ai Agenţiei Spaţiale Europene arată Marea Aral ca o pictură abstractă în culori superbe. Însă, în spatele acestei imagini există o poveste tristă.

Fotografia a fost creată prin combinarea a trei imagini, scanate in octombrie 2014 (culoarea roşie), decembrie 2014 (verde) şi februarie 2015 (albastru).

Cândva Marea Aral era a patra suprafaţă de apă continentală din lume în ceea ce priveşte dimensiunea.Potrivit Wikipedia, marea avea 68,5 mii de kilometri patraţi şi o adâncime maximă de 69 de metri. Însă, în ultimii 50 de ani, apele sale au secat dramatic din cauza faptului că râurile care se vărsau în Marea Aral au fost redirecţionate de către oameni pentru proiecte de irigaţie.
marea-aralLa sfîrşitul anilor ’80, Marea Aral s-a „rupt” în două, formînd Mica Mare Aral (în nord), situată în Kazahstan, şi Marea Mare Aral (în sud), împărţită de Kazahstan şi Uzbekistan. 20 de ani mai târziu, Marea Mare Aral s-a despărţit şi ea în două: partea estică şi partea vestică. Imaginile din satelit arată că între anii 2006-2009 partea estică a secat substanţial.

Totodată, se prognozează ca până în 2020, partea sudică a Marii Aral să se usuce complet.

Conform Agenţiei, în fiecare an, furtunile violente de nisip ridică sare şi nisip din deşert şi le transportă la sute de kilometri, cauzînd probleme grave de sănătate populaţiei locale.Produsele chimice lăsate în urma testării armelor, scurgerile de îngrăşăminte şi ocupaţiile industriale se îngrămădesc pe terenul situat la graniţa dintre Kazahstan şi Uzbekistan.
marea-aral1Degradarea mediului înconjurător a dus la prăbuşirea industriei pescuitului, care a fost cîndva înfloritoare şi unde erau angajaţi mii de oameni.

Banca Mondială şi Kazahstan au colaborat pentru a construi un dig cu scopul de a stabiliza ceea ce a mai rămas în partea de nord a mării.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>