Business

Idei de afaceri pentru studenţi

Distribuie articolul pe:

afaceri

Unele dintre cele mai cunoscute şi mai profitabile afaceri au fost lansate de studenţi: Microsoft, Dell, Apple. Chiar dacă nu ai intenţia să devii următorul Bill Gates, şi vrei doar să îţi completezi veniturile desfăşurând o activitate antreprenorială, ai nevoie de o idee clară, un plan de afaceri şi multă perseverenţă.

Însă ideea de deschidere a unei mici afaceri, este cu siguranţă o idee mult mai bună decât să te angajezi. Pe lângă faptul că îţi vei îndeplini principalul obiectiv, acela de a avea bani pe timpul studenţiei, propria ta afacere îţi oferă satisfacţia că eşti propriul tău şef. În plus, beneficiezi şi de avantajul de a fi independent şi de a te descurca singur, având în plus satisfacţia că ai reuşit să te întreţii prin forţe proprii.

Mai jos sunt câteva idei de afaceri cu bani puţini pe care le poţi desfăşura în perioada studenţiei:

  1. Meditaţii

Poţi să alegi acea disciplină pe care eşti cel mai sigur şi să oferi meditaţii particulare sau, de ce nu, să organizezi chiar cursuri cu grupe mai mari de copii, studenţi. Această activitate nu necesită niciun fel de investiţie, îţi va aduce şi bani şi te va face şi mai popular în rândul colegilor tăi. Banii astfel câştigaţi îi poţi investi ulterior într-o altă afacere.

Nu te limita doar la materiile clasice, cum ar fi matematica, engleza sau româna, ci pot fi şi cursuri interdisciplinare, creative şi artistice, atrăgătoare pentru cei mici şi convingătoare pentru părinţi.

Pentru a te promova poţi utiliza anunţuri online, recomandările colegilor, poţi pune anunţuri în căminele unde locuiesc studenţi de la facultăţile care studiază materia/materiile la care intenţionezi să oferi meditaţii, şcoli, grădiniţe. Poţi face nişte pliante ulterior pe care să le laşi în bibliotecă sau la sălile de cursuri.

  1. Deschiderea unui magazin online în diverse domenii

Un motiv convingător ar fi că nu ai nevoie de sediu, angajaţi, depozite sau maşini. Doar cu o conexiune la Internet, poţi controla activităţile firmei de oriunde vă te afli.

Poţi comercializa fie produse proprii fie marfă cumpărată de la mai mulţi furnizori. Poţi testa foarte uşor care produse „merg” şi care nu. Poţi să deschizi magazinul electronic fără să ai marfă pe stoc, comandând produsele de la furnizori abia după ce vei avea comenzi ferme pentru ea. Avantajul la un magazin online este că poţi reduce mult din costurile unui produs. Aceste costuri sunt, pentru o afacere clasică, cele legate de distribuţie, stocare şi vânzare. Dacă vei crea un site optimizat cu preţuri atractive, nu va dura mult timp până clienţii te vor găsi şi afacerea va prinde şi va aduce profit.

  1. Obiecte handmade

Dacă ai o imaginaţie bogată şi eşti plin de creativitate, te poţi apuca de confecţionarea de bijuterii, pălării sau chiar haine folosind diversitatea de materiale disponibile în special pentru acest gen de obiecte. Desigur că activitatea trebuie făcută cu plăcere şi uşurinţă, iar clienţi se găsesc. Încearcă să vii mereu cu idei noi şi originale prin crearea de diverse modele sau prin combinaţii neaşteptate de culori. Produsele rezultate pot fi vândute prin intermediul unui magazin online propriu sau chiar în rândul prietenilor şi colegilor, care mai departe pot face recomandări, la bijuteriile sau alte obiecte pe care le confecţionezi, altor persoane. În plus, munca ta ar putea fi apreciată de vreun mare creator de modă.

Imaginaţia şi talentul te vor ajuta şi la mici afaceri în design floral, decoraţiuni interioare, make-up artist. Nu numai obiectele mici pot fi personalizate. Spre exemplu, studenţii de la Arte ar putea să înfiinţeze o firmă de personalizare a bicicletelor. Le pot picta manual.

  1. Asistenţă tehnică în instalarea programelor de calculator

Dacă eşti priceput în domeniul IT, eşti un norocos. Multă lume nu se pricepe la calculatoare. Iată o alta idee de afaceri bună pe care o poţi dezvolta ca part-time, sau chiar full-time. Aşa că, dacă ştii să instalezi diverse software-uri, să te ocupi de întreţinerea calculatoarelor sau să oferi explicaţii cu privire la diverse probleme tehnice care pot apărea, aceasta este afacerea potrivită pentru tine. Pentru promovare, poţi utiliza recomandările colegilor sau poţi pune anunţuri în diverse locuri: cămine, cantină, etc.

  1. Activităţi de design

Dacă ai talent în design şi ştii să foloseşti diverse programe de design cum ar fi CorelDraw, Photoshop, QuarkXPress, etc. poţi să îţi oferi serviciile pe această zonă, fie altor studenţi care au mici afaceri, fie unor profesori cu care te înţelegi şi ştii că au nevoie de astfel de servicii: cărţi, studii, articole. Pentru a câştiga mai mulţi clienţi poţi face un portofoliu de lucrări online şi offline pe care să îl prezinţi atunci când doreşti să oferi serviciile tale. Pentru o astfel de afacere, ai nevoie de un computer, programe de design şi o imprimantă (deşi poţi folosi serviciile unor centre de copiere).

În ceea ce priveşte promovarea afacerii, un logo interesant şi cărţi de vizită atractive pe care să le distribui peste tot te-ar ajuta sau un website de prezentare care să includă portofoliul cu lucrările tale şi o listă cu serviciile oferite.

  1. Un blog

Fiind în perioada studenţiei, când ai diverse articole de scris, eseuri, dizertaţii, rapoarte de completat şi tot aşa, poţi profita de aceste teme obligatorii pentru a te perfecţiona pentru a face bani. Acestea pot fi scrise ca articole pe un blog. Găsirea unei platforme potrivite nu ar trebui să necesite mult timp şi pe deasupra, nu implică niciun cost. Apoi, ai posibilitatea de a încărca articole pe diverse teme, dar ideal ar fi să alegi un subiect original care să atragă publicul larg şi care să îi facă curioşi pe potenţialii cititori. Asta pentru a aduna cât mai mulţi vizitatori ai platformei şi a asigura un trafic mare. Când ai scris deja destul de multe articole, monetizează-ţi site-ul prin intermediul diverselor programe ca şi Google AdSense sau Paid to Click, ce se folosesc de plasarea de reclame pe blog-uri, în schimbul unei sume de bani ce vă revine.

  1. Contabilitate

Dacă eşti student la contabilitate şi te pricepi la asta, ai putea să oferi serviciile tale fie unor colegi care au deja o mică afacere, dar mai au nevoie de ajutor pentru activităţile care ţin de contabilitate şi de taxe, fie unor firme mai mici care nu îşi permit să angajeze o firmă de contabilitate. În ambele cazuri însă, trebuie să fii sigur pe cunoştinţele tale, pentru că activităţile de contabilitate implică o responsabilitate mare. Pentru promovare ai putea să îţi faci cărţi de vizită şi fluturaşi pe care să-i distribui printre colegi sau să-i postezi în diverse locuri, sau să plasezi anunţul pe anumite site-uri de anunţuri.

  1. Traduceri

Dacă dispui de cunoştinţe importante în ceea ce priveşte limbile străine (engleză, franceză, germană, rusă etc.),ai putea să oferi servicii de traduceri. Plasează un anunţ pe site-urile specializate şi poţi să valorifici timpul tău liber, exersând limba şi câştigând bani.

  1. Scrierea CV-urilor şi scrisorilor de intenţie

Dacă ai în jurul tău mulţi colegi care îşi caută un loc de muncă, fie full-time, fie part-time şi ai talent la scris, poţi să le oferi serviciile pentru realizarea CV-ului şi scrisorii de intenţie. Această idee de afaceri se poate combina cu alte servicii care ţin de conceperea de texte şi scrierea/editarea diverselor materiale. Este un mod foarte bun de a realiza un venit suplimentar şi totodată de a-ţi exersa abilităţile de a scrie. În ceea ce priveşte promovarea afacerii, te poţi baza pe recomandările colegilor pentru care ai lucrat deja, pe anunţuri şi pliante distribuite în cămine, la cantină, la avizierele facultăţilor etc.

  1. Serviciile de fotografie la evenimente.

Dacă eşti pasionat de fotografie, de ce să nu valorifici această pasiune şi în bani? Cu un echipament corespunzător poţi face fotografii la diferite evenimente, sau chiar filmări. De obicei, blog-urile foto sunt la mare căutare şi te promovează fără să cheltui vreun ban. Ai nevoie doar de un domeniu şi de un administrator, dar te poţi ocupa şi singur de toate astea.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>