Casă și grădină, Grădină

Iasomia în grădină

Distribuie articolul pe:

iasomie cop

Iasomia, cunoscută și sub numele de lămâiță este un arbust rigid, cu un miros citric, cu flori albe care apar spre sfârşitul primăverii sau începutul verii. Se poate spune că este arbustul cu cele mai parfumate flori de vară. Florile, frumoase și delicate, au o viață lungă, iar arbustul este minunat ca plantă decorativă în curți și grădini, atât prin aspect, cât mai ales prin parfum.

Originară din sudul Europei, iasomia este un arbust cu frunze căzătoare şi care poate fi plantat cu uşurinţă în grădină.

Iasomia este o plantă care iubeşte lumina din abundenţă, de aceea este important ca locul în care este plantată să nu fie ferit de razele soarelui. Soarele este cel mai bun stimulent pentru o mare producție de flori. Acest arbust are nevoie şi de mult spațiu, pentru a crește și a se răspândi. Astfel se poate planta iasomia langă garduri, în locurile limită ale grădinii pentru ca acesta să se dezvolte în voie și să cucerească spațiul. Iasomia poate fi plantată în grupuri, pe post de gard viu, sau individual, în grădină.

iasomie1Arbustul de iasomie este foarte puţin pretenţios în ceea ce priveşte tipul de sol. Aceasta creşte în nisip, argilă sau lut şi tolerează atât solurile alcaline, cât şi pe cele acide. Cel mai bine se dezvoltă în solurile moderat-umede. Are nevoie ca solul să se dreneze bine pentru că nu suportă bălţirea apei. Vara trebuie udată bine, dar excesul de apă şi bălţirea în perioada de înflorire poate duce la pierderea bobocilor.

Pentru creşterea iasomiei, foloseşte, la începutul primăverii, fertilizator. În restul anului, arbustul parfumat nu va mai avea nevoie de îngrăşăminte, decât în cazul în care are frunzele galbene, fapt care indică un deficit de nutrienţi. În perioada de înflorire nu se fertilizează.

Iasomia se plantează toamna sau primăvara, creşte repede, este viguroasă şi poate fi modelată prin tăieri. Tăierile de corectare a formei şi taliei plantei trebuie aplicate primăvara devreme. După ce trec florile iasomia trebuie tunsă din nou pentru a stimula înflorirea următoare.

iasomieTăierea de formare se face toamna, când trebuie eliminate o treime din ramuri. Primăvara se taie ramurile uscate. În plus, la începutul verii este bine ca lăstarii lungi să fie ciupiţi pentru a stimula producţia de lăstari tineri. Lăstarii tineri sunt cei care fac cele mai multe flori, acesta fiind şi motivul pentru care dacă nu tunzi iasomia aceasta încetează în 2-3 ani să mai facă flori.

Datorită faptului că iasomia este plină de nectar, aceasta atrage diverse insecte, în special fluturii. Partea neplăcută este că există riscul să fie puternic atacată de afide, așa că sunt necesare tratamente preventive pentru îndepărtarea acestor insecte dăunătoare.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>