Copii, Familie

Febra la copii

Distribuie articolul pe:

febra-la-copii-cFebra nu este o boala, ci un simptom al altor boli şi un semn că organismul se luptă cu o infecţie. Febra face parte din mecanismul natural de apărare al organismului şi este un indicator că imunitatea funcţionează la capacitate maximă. Nu toate febrele au nevoie de tratament, însă temperatura foarte ridicată poate da copilului o stare de discomfort şi poate accentua probleme cum ar fi deshidratarea.

Cum poţi ajuta un copil cu febră:

Comprese cu apă rece şi băi călduţe

Una dintre cele mai simple metode de a combate o febră uşoară este aplicarea pe frunte a compreselor cu apă rece. Udă frecvent câteva prosopele curate sau comprese sterile şi pune-le pe fruntea copilului. Acestea ajută la scăderea temperaturii corporale. Pe acelaşi principiu cu compresele cu apă, baia călduţă contribuie şi ea la scăderea febrei, dar se pare că efectul este mai rapid dacă înainte i se administrează şi un antipiretic.

Înfăşurarea în cearşafuri umede

Cearşafurile umede reprezintă o altă metodă utilă de combatere a febrei la copiii mici. Explicaţia constă în faptul că cearşaful rece va prelua o parte din căldura corpului copilului şi va determina răcirea lui. Udă un cearşaf cu apă călduţă şi înfăşoară copilul în el timp de cinci minute. Repetă din când în când metoda.

Consumul de lichide

Hidratarea este una dintre cele mai importante măsuri pentru combaterea febrei. Atunci când corpul se supraîncălzeşte, apare riscul de deshidratare şi de complicaţii asociate acesteia. Administrarea continuă de lichide (apă, supe, ceaiuri, sucuri, chiar şi îngheţată) contribuie la prevenirea creşterii temperaturii corporale şi la reducerea febrei.

Somnul şi odihna

Organismul copilului are nevoie de energie şi de un sistem imunitar puternic pentru a lupta cu virusurile, bacteriile şi germenii care îl atacă. Somnul şi odihna contribuie din plin la întărirea imunităţii şi luptă împotriva febrei la copii. Specialiştii recomandă şi menţinerea unei temperaturi constante în cameră ca metodă de combatere a creşterii temperaturii corporale. S-a constatat că o temperatură ambientală de 21-23 de grade Celsius este ideală pentru a ţine sub control febra.

Îmbrăcămintea lejeră

Nu înfofoli copilul în hăinuţe groase. Îmbracă-l în pijamale comode din materiale naturale, care permit pielii să respire. Dacă îl înfofoleşti atunci când are febra, nu faci decât să-i supraîncălzeşti corpul şi să favorizezi creşterea temperaturii corporale.

Administrarea de antipiretice

Administrarea de medicamente trebuie să fie ultima soluţie la care să apelezi în caz de febra şi numai după consultarea pediatrului sau a neonatologului.

Nu se administrează nici un fel de medicament bebeluşului sub două luni.

Frecţia cu spirt sau şosetele cu oţet nu sunt metode recomandate la copiii mici, din cauza riscului crescut de intoxicaţie cu alcool.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>