Copii, Familie

Fă aceste lucruri și copilul tău va avea o stimă în sine ridicată

Distribuie articolul pe:

incredere-copii

   În timpul unei zile, noi ne transmitem unii altora diferite mesaje: verbale și nonverbale, pozitive sau negative. Chiar dacă toți părinții au intenții pozitive în raport cu copiii lor, din diferite cauze, printre care modul în care au fost educați, temperamentul, convingerile sau pur și simplu dispoziția de moment, s-ar putea ca modul în care se exprimă să-l facă pe copil să-și piardă stima de sine.
   La fel cum anumite gesturi făcute și cuvinte spuse la momentul potrivit pot să aibă un efect de încurajare și de creștere a respectului de sine pentru cei mici.
   De ce este atât de important modul în care îi comunicăm copilului diferite lucruri despre el? Deoarece cei mici își formează imaginea despre sine prin ochii noștri, adică după ce văd care este părerea și reprezentarea noastră despre ei.
   Și, odată ce ai văzut cât de important este modul în care ne exprimăm referitor la identitatea, valorile și comportamentul copilului, poate că vrei să afli câteva idei concrete pe care să le poți pune în practică începând de acum pentru a-l ajuta pe copil să-și dezvolte o stimă de sine crescută.
   Soluția este să faci tot posibilul pentru ca cel mic să primească din partea voastră, a părinților, mai multe mesaje pozitive decât negative. Mesajele pozitive sunt un instrument extrem de simplu care ne ajută să construim relații extraordinare cu copiii noștri.

Iată câteva exemple de mesaje pozitive:

  1. Caracteristici pozitive care descriu caracterul copilului: Îmi place că ești curios, că înveți repede, că ești comunicativ, că ai o imaginație bogată, că ești înțelegător, că ești vesel, că ai simțul umorului, că ești atent, plin de viață, că ești un prieten adevărat, că ești perseverent, activ, că ai un suflet bun etc.
  2. Expresii ale iubirii necondiționate: „Te iubesc și sunt fericit/ă că te am. „Ești un copil extraordinar”. „Ești un copil dorit”. „Te înțeleg” etc.
  3. Cuvinte de recunoștință: „Îți mulțumesc pentru…” „Îți sunt recunoscător/oare pentru…”
  4. Lauda constructivă a unor comportamente descrise exact: „Ai reușit să faci foarte bine acest lucru”, „Ai adunat foarte atent toate jucăriile”, „Ai reușit să te îmbraci singur” etc.
  5. Mesajele pozitive nonverbale: îmbrățișează-l, sărută-l, mângâie-l pe cap, pe spate, ține-l de mână, ia-l în brațe, fă-i cu ochiul, zâmbește-i etc.

Sursa: centruldeparenting.ro

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>