Copii, Familie

De la ce vârstă îi dai copilului telefon mobil?

Distribuie articolul pe:

Aproape trei sferturi dintre copiii cu vârste între 7 și 14 ani au propriul lor telefon mobil, arată un studiu european.  Într-un fel, e un fenomen firesc: generațiile tinere au un talent înăscut în a butona diversele aparate și a se descurca prin mulțimea de opțiuni.

Perceput inițial ca o jucărie mai avansată, telefonul devine apoi un accesoriu trebuincios, „la modă“. Iar noi suntem tentaţi să-i dai odorului un aparat de îndată ce ni-l cere, fiind convinşi că-i stimulăm astfel capacitatea de a comunica. În plus, credem  că putem controla copilul mai ușor, de la distanță.

Dar îi este celularul cu adevărat indispensabil? Îi oferă mai multă libertate, mai multă autonomie?

Child-Cell-Phone

Utilizare responsabilă

Telefonul mobil este „unealta“ care mijlocește relațiile sociale, comunicarea, emanciparea.

Dar…  faptul că prichindelul știe instinctiv cum să-l folosească și se pricepe de minune la butonat nu înseamnă că-l utilizează în mod responsabil.

Aici intervine rolul tău de părinte: poți să-i arăți copilului care sunt regulile de utilizare a celularului, pentru ca micuțul să fie ferit de pericole și să-i respecte pe cei din jur.

Pe stradă

Copiii – la fel ca adulții – uită adesea că a vorbi la telefon necesită un efort de concentrare. Prin urmare, atunci când prichindelul traversează strada, când merge pe bicicletă sau pe role, NU trebuie să vorbească la telefon!

Telefonul mobil îi tentează pe hoți – deci e bine ca micuțul să nu-l lase la vedere, să nu-l țină în mână sau într-un buzunar exterior. În plus, numărul personal de telefon nu se dă necunoscuților!

În spații închise

Spune-i răspicat că telefonul nu poate fi folosit în timpul cursurilor, la bibliotecă, la cinema și că trebuie închis atunci când o persoană autorizată o cere.

Învață-l cum să folosească modul silențios (sau pe „vibrații“) în locurile unde soneria ar putea deranja. Dacă vrea să facă fotografii sau să filmeze cu ajutorul aparatului, e bine să ceară voie persoanelor vizate.

Nu-i permite odorului să facă glume proaste folosind telefonul. Asigură-te că nu are acces la internet cu ajutorul aparatului, ca să nu intre pe paginile destinate adulților.

Mai spune-i să nu intre în conversații interminabile, și, în caz de pericol, să folosească numărul de urgență.

Totuși, vârsta…

Sunt oameni de știință care susțin că vârsta minimă pentru telefon mobil ar trebui să fie de 11-12 ani, când copilul poate avea un comportament responsabil și când comunicarea cu cercul de prieteni devine importantă. Pe de altă parte, specialiștii britanici nu recomandă telefonul celor sub 15 ani.

Crezi totuși că mititelul tău are nevoie de telefon? Oferă-i unul simplu, nu de tip smartphone. Spune-i să utilizeze căști atunci când vorbește – asta ar diminua, se pare, efectul radiațiilor electromagnetice emise de aparat. Ia-i cartelă și limitează conversațiile pe timp de seară.

Telefonul împiedică dezvoltarea creierului?

Oamenii de știință sunt îngrijorați de efectul undelor emise de telefoanele mobile asupra evoluției creierului, la copii. Ei spun că dezvoltarea creierului este continuă până la sfârșitul pubertății: funcțiile cognitive se „fixează“ până la vârsta de 6 ani, dar anumite zone cerebrale continuă să se „rafineze“ între 14 și 18 ani.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>