Curiozități, Descoperă

Curiozităţi din lumea fascinantă a viselor

Distribuie articolul pe:

vise curiozitati

Lumea viselor se numără printre cele mai misterioase experienţe ale unui om. Curiozităţile despre vise au fost considerate captivante încă din vremurile străvechi, când regii aveau la curtea lor cei mai buni interpreţi de vise, care îi ajutau să ia decizii legate de războaie sau de traiul poporului.

1. În medie, 20% – 25% din timpul petrecut dormind, visăm. Pentru multe persoane, aceasta înseamnă mai mult de două ore de vis pe noapte.

2. Uităm 90% din visele pe care le avem. În primele 5 minute de la trezire, uiţi jumătate din visul tău, iar în următoarele minute, de obicei uiţi 90% din conţinutul visului pe care l-ai avut.

3. Visăm doar ceea ce ne este cunoscut. Se întâmplă ca visele noastre să fie populate de oameni necunoscuţi. De fapt, chipurile lor le-am mai întâlnit. Sunt chipurile unor oameni reali pe care i-am uitat, dar pe care i-am întâlnit în decursul vieţii noastre. Vedem sute şi sute de figuri în decursul vieţii noastre, astfel încât mintea noastră se foloseşte de resurse pe care nici nu le conştientizăm.

4. Nu toţi visăm în culori. Cam 12% dintre oameni visează alb-negru.

5. Visele sunt un limbaj profund simbolic şi sunt produsul minţii subconştiente. Un simbol poate invoca o idee, un sentiment şi adesea are un sens profund, mult mai adânc decât poate exprima un singur cuvânt. În acelaşi timp, simbolistica viselor pe care le ai, te poate lăsa într-o stare de confuzie, întrebându-te „oare ce înseamnă acest vis pe care l-am avut”?

6. Cercetătorii au descoperit că americanii sunt cei care au cele mai agresive vise, în comparaţie cu alte naţionalităţi.

7. Surprinzător sau nu, cele mai dese vise pe care le au oamenii au conotaţii sexuale. Foarte comune sunt şi visele în care visăm că suntem la şcoală, că ne aflăm în cădere sau că suntem urmăriţi.

8. Multe invenţii au luat naştere în vise. Printre cele mai fascinante curiozităţi despre vise se numără şi invenţiile care au luat naştere în somn. Chiar dacă avem tendinţa să uităm multe dintre trăirile din somn, totuşi anumite vise ne rămân în memorie mult timp. Aşa s-a întâmplat şi cu unii dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă, poeţi sau creatori de modă celebri. Lumea viselor le-a dezvăluit un strop din farmecul ei şi i-a lăsat să creeze adevărate opere de artă pe care le-au materializat după ce s-au trezit. Oameni precum Graham Bell şi Newton s-au inspirat din vise.

9. Mirosurile afectează visele pe care le avem. În cadrul unui studiu, cercetătorii au arătat că persoanele care miroseau trandafiri ofiliţi aveau vise urâte, în timp ce persoanele care miroseau trandfiri proaspeţi aveau vise frumoase. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că mirosurile au un efect important asupra emoţiilor pe care le trăim în vis, mai mult decât alţi stimuli, pentru că simţul mirosului este direct conectat cu anumite părţi din creier care sunt asociate cu funcţia de a visa.

10. Avem nevoie să visăm pentru a ne consolida memoria, pentru rezolvarea unor conflicte interioare şi pentru a regla starea noastră generală.

11. Unele medicamente afectează sistemul nervos central, cauzând coşmaruri. Între acestea, foarte nocive sunt antidepresivele, narcoticele şi barbituricele.

12. Femeile au mai multe coşmaruri decât bărbaţii, au arătat mai multe studii. Este înca neclar de ce femeile îşi amintesc mult mai uşor visele decât bărbaţii.

13. Dacă ai visat că mori în vis, aceasta nu înseamnă, desigur că vei muri şi în viaţa reală. Acest tip de vise este de altfel, foarte comun.

14. Nu ne putem controla visele, dar putem să ne creştem capacitatea de a ne aminti mai uşor visele. Putem chiar să ne creăm un jurnal al viselor pe care le-am avut, vise pe care le vom nota imediat ce ne vom trezi. Cu ajutorul unu psiholog bun, acestea pot fi interpretate, dar şi noi înşine putem să descoperim amănunte interesante legate de subconştientul nostru.

15. Oamenii din diverse culturi visează diferit, deşi în mare parte, acestea sunt asemănătoare. Cultura din care provenim trasează anumite particularităţi pe care le trăim în visele noastre.

16. Femeile însărcinate visează mai mult şi de asemenea, au tendinţa de a-şi aminti mai mult visele pe care le-au avut. Cercetătorii spun că aceasta se datorează schimbărilor hormonale care se petrec în corpul lor în acea perioadă. De asemenea, femeile însărcinate dorm mai mult, în consecinţă ele visează mai mult.

17. Este fals să crezi că unii oameni nu visează.Toată lumea visează. Oamenii visează cel puţin două ore în fiecare noapte.

18. Oamenii care s-au născut orbi nu au vise vizuale. De asemenea, oamenii care au devenit orbi în timpul primei copilării, este puţin probabil să aibă vise bazate pe imagine. Oamenii care devin orbi pe parcursul vieţii vor avea şi vise vizuale.

19. Visul lucid este acel vis în care conştientizăm că de fapt visăm şi că nu suntem în realitatea obiectivă. Termenul a fost dat de către psihiatrul german Frederik Van Eeden.

20. Majoritatea oamenilor au vise recurente, în anumite momente, în viaţa lor. Experţii spun că aceste vise sunt mult mai importante decât visele obişnuite şi că acestea ne pot arăta indicii cu privire la anumite aspecte din viaţa noastră. Nu trebuie să ne facem griji în privinţa acestor vise decât dacă acestea au un conţinut care ne perturbă şi dacă duc la insomnie.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>