Casă, Casă și grădină

Cum se păstrează corect alimentele în frigider

Distribuie articolul pe:

Aşezarea si păstrarea alimentelor în frigider necesită respectarea unor reguli simple dar esenţiale, pentru a asigura o eficienţă maximă de răcire, dar şi pentru a evita pericolul îmbolnăvirilor. Deseori aranjăm în frigider o mulţime de produse alimentare fără să ne intereseze cu adevărat în ce ordine sunt puse. Totuşi, dacă alimentele nu sunt bine aranjate sau deschidem uşa frigiderului foarte des, acest loc poate deveni un adăpost pentru bacterii. Iată câteva reguli de organizare a frigiderului în mod funcţional şi accesibil.

Un lucru foarte important este să evităm ca unele alimente să fie uitate săptămâni la rând în colţuri obscure ale frigiderului. Alimentele şi recipientele mai mari e bine să le punem mai în spate, astfel încât să le putem observa mai uşor pe cele mici. De asemenea, locurile frontale le rezervăm alimentelor perisabile, al căror termen de expirare este mai avansat.

Este indispensabil să cunoaştem zonele cele mai reci şi zonele mai puţin reci ale frigiderului , pentru a şti unde vom aşeza alimentele cele mai fragile. În general, partea inferioară, situată chiar deasupra cutiilor pentru legume, este cea mai rece.
frigider1Astfel, pe raftul de sus, unde temperatura are cele mai mici variaţii, vom pune brânzeturile, untul, iaurturile şi ciocolata. Pe raftul din mijloc se aşează caserolele cu carne gătită, alimentele semipreparate, cumpărate de la magazin. Pe raftul de jos, unde avem temperatura cea mai scăzută, se aşează cutiile cu lapte, ouăle, caserolele cu fructe de mare, pachetele cu carne crudă, peştele.

În spaţiile de depozitare amplasate pe uşa frigiderului, unde temperatura este mai ridicată, putem aşeza sucul de fructe, maioneza, muştarul, sosurile.

Fructele şi legumele (cu excepţia cartofilor) se vor aranja în cutiile speciale pentru ele, în partea de jos a frigiderului. Aceasta e zona cea mai potrivită pentru ca vegetalele să-şi păstreze aromele 1-2 zile.

Sfaturi utile:

 • Alimentele gătite trebuie păstrate în frigider în recipiente închise, nu mai mult de 2-3 zile.
 • Pentru a păstra carnea proaspătă în frigider timp de câteva zile, se împachetează în pungi. Aceasta nu trebuie să fie în contact cu alimentele gătite.
 • Carnea proaspătă se păstrează în frigider nu mai mult de 2-3 zile.
 • Mâncarea se păstrează acoperită sau ambalată.
 • Produsele conservate nu mai trebuie păstrate în cutie, după ce aceasta a fost deschisă.
 • În frigider nu trebuie să introducem alimente fierbinţi.
 • Băuturile alcoolice cu concentraţie mare trebuie păstrate în poziţie verticală, în recipiente bine închise.
 • Orice aliment, chiar şi parţial decongelat, nu mai poate fi recongelat, acesta trebuie consumat sau gătit imediat.
 • Alimentele proaspete trebuie aşezate în aşa fel încât să nu vina în contact cu cele deja congelate.
 • Pâinea nu poate fi păstrată mai mult de trei luni congelată.
 • Pâinea sau vinul nu trebuie aşezate deasupra frigiderului. Căldura emanată din spatele frigiderului va duce la alterarea acestora.
 • Temperatura în frigider trebuie menţinută la 4 grade Celsius, iar în congelator la aproximativ -17 grade.
 • Nu se recomandă încărcarea în exces a frigiderului pentru a nu jena circulaţia frigului.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>