Business

Culturi profitabile care se pot înființa primăvara

Distribuie articolul pe:

Primăvara deschide noi oportunități de afaceri pentru cei care se gândesc să își extindă ferma sau chiar să intre în agricultură dar dispun de suprafețe de pământ mici și foarte mici. Sunt încă numeroase culturi care se pot înființa în această perioadă și care au un potențial de profit mare, cu condiția, ca la orice alt business, să aveți și o piață de desfacere, o strategie de vânzări bine pusă la punct.

Iată câteva din culturile profitabile pe care le puteți înființa primăvara:

1.Lavanda

lavanda

Lavanda se poate cultiva atât toamna, cât și primăvara. Plantarea butașilor, dacă se face primăvara, începe după dezghețarea pământului, adică pe la începutul lui martie. Lavanda este o plantă foarte rezistentă care nu e afectată de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de până la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot apărea probleme. Din prețurile pieței, cu tot cu pregătirea solului, costul butașilor, plantarea și un sistem simplu de irigare prin picurare, costul înființării unui hectar de lavandă se ridică la circa 8.000 de euro.

2.Cătina

catina

Este o cultură din ce în ce mai profitabilă după ce beneficiile fructelor de cătină au devenit și ele cunoscute. Pentru a înființa însă o plantație de cătină aveți nevoie de material săditor de calitate și de un teren pregătit încă din toamnă. Pregătirea terenului pentru plantare constă în: afânare profundă (scarificare) la 60-70 cm, cu 90-100 cm între gheare, dacă e posibil în cruce și arătură adâncă de toamnă, la 35-40 cm. Se recomandă mărunţirea arăturii încă din toamnă. Aceasta face posibilă intrarea la plantat în primăvară foarte devreme, fără a mai aştepta “coacerea” arăturii, de multe ori întârziată de ploile din martie-aprilie. Plantarea cătinei primăvara are rezultate la fel de bune ca cea din toamnă, cu condiţia asigurării unei udări de aprovizionare, cel puţin la groapă.

3.Roșiile

rosie

Tomatele sunt apreciate la acest moment ca fiind cea mai profitabilă cultură din solar, cu un mare potențial mai ales datorită diverselor soiuri căutate pe piață. Se pot produce mai ales roșii cherry sau roșii galbene care se vând la un preț mai mare, dar se poate paria și pe semințe tradiționale, în special pe cele de ”Inimă de bou” care, dacă sunt crescute fără tratamente chimice, cresc nu doar frumoase, dar și foarte gustoase.

4.Castravetele amar

Castravetele amar

Cu o popularitate în creștere, castravetele amar sau momormica este una dintre culturile pe care ar trebuie să le aveți în vedere. Plantația se înființează din semințe ce se plantează la o distanță de un metru între plante și doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame.

5.Gălbenelele

Gălbenelele

Gălbenelele sunt printre culturile care se pot valorifica la export. Cei care deja au investit în plantații recunosc că nu reușesc să vândă ușor în țară, dar în Germania, petalele acestor flori sunt achiziționate pentru a fi folosite mai apoi în industria cosmeticelor și suplimentelor alimentare. Gălbenelele se seamănă primăvara devreme, în luna martie, la o distanţă de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de 2-3 centimetri. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar producția de inflorescențe este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor. Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar.

6.Ardei iuți

ardei

Pe suprafețe mici, afacerea cu ardei iuți este o idee ce merită pusă în practică dacă reușiți să investiți în semințe de calitate care fie vă dau o producție bună, fie sunt din soiuri inedite și foarte căutate, precum Jalapeno sau Habanero. Ce trebuie să țineți în minte este că de mare ajutor sunt însă soiurile de ardei iuți care au un aspect comercial care ajută foarte mult în vânzarea la kilogram sau cu legătura.

7.Zmeura

zmeura

Plantarea zmeurului se poate face primăvara devreme sau toamna și este nevoie de 6.700-8.000 plante/ha, în funcţie de distanţa de plantare între rânduri. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire.

8.Alunul

alun

Plantarea alunului se face din toamnă dar și primăvara timpuriu, cu marcote, respectiv plante înrădăcinate, obținute prin despărțire de la tufele mamă, extinse deja în cultură. Important este ca materialul de plantat să provină de la o pepinieră autorizată sau de la o stațiune de cercetare. Nu se va apela la puieți de alun crescuți spontan și întâlniți frecvent în zona colinară la limita terenurilor împădurite, dat fiind că, deși sunt productivi și perfect adaptați aceștia dau fructe mici de calitate inferioară.

9.Aronia

Aronia

O plantație de aronia, dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi explotată până la 15-20 de ani. Înființarea unui hectar cu arbuști aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă este se ne gândim la faptul că, plantațiile de aronia se înființează cu arbuști ce au o vârstă de 3 ani.

10.Menta

menta

Una dintre culturile de nișă mai ușor de valorificat, cu o cerere mare pe piață este menta. Se caută în special acea varietate cu frunze mari și intens colorate, care sunt apreciate mult în cofetării, baruri sau restaurante. Înființarea unei culturi de mentă se poate face oricând: de la toamnă târziu la primăvara devreme. Terenul se pregătește ca și la culturile de legume și presupune discuit, frezat. Atunci când solul este uscat, după cereale sau leguminoase, se va efectua o lucrare de dezmiriștire, cu plugul la 8-10 cm adâncime, după care atunci când solul are umiditatea suficientă, se va executa arătura adâncă la cca. 30 cm cu plugul, urmat obligatoriu de grapa stelată. Stolonii mentei sunt amplasați, pe verticală, într-un strat superficial de sol bine determinat (0-6 cm). S-a stabilit de asemenea că prin plantarea mai adâncă, la 15-20 cm, stolonii cresc vertical până la stratul de la 3 la 5 cm, unde se amplasează orizontal.

Sursa: agrointel.ro

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>