Călătorește, Descoperă

Cele mai ciudate graniţe din lume

Distribuie articolul pe:

 

Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Ea este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate. Totuşi, există situaţii în care graniţa are o marcare mai ciudată. Hotarele care urmează fac parte din această categorie.

 1. Graniţa dintre Spania şi Maroc

1 spania marocCeuta este un oraş cu o suprafaţă de 18,5 kilometri pătraţi, care aparţine Spaniei şi este localizat pe coasta de nord a Africii de Nord, înconjurat de Maroc. Separat de Peninsula Iberică prin Strâmtoarea Gibraltar, Ceuta este însă pretins de Maroc, alături de câteva insule mediteraneene, ceea ce a determinat Spania să ridice ca frontieră un zid înalt de trei metri în jurul oraşului, care are deasupra şi sârmă ghimpată.

2. Graniţa dintre Baarle-Nassau şi Baarle-Hertog

2 Baarle-Nassau

Baarle-Nassau este un oraş din Olanda care împarte o graniţă ciudată cu oraşul belgian Baarle-Hertog. Cel din urmă este alcăuit din 26 de parcele de teren înconjurate de Baarle-Nassau. Graniţa este atât de complicată încât există case care se află şi în Belgia şi în Olanda.

3. Derby Line

3 Derby Line

Oraşul Derby Line se află la frontiera dintre Statele Unite ale Americii şi Canada. Graniţa trece prin oraş, chiar şi prin clădiri şi case. În unele cazuri unele farmilii cinează în SUA şi dorm în Canada. Oraşul găzduieşte şi Casa Operei, care a fost construită special pe graniţă, intrarea şi locurile din sală fiind în SUA, iar scena în Canada. În plus, beneficiază şi de doua adrese, pentru fiecare ţară în parte.

4. Districtul Cooch-Behar

Bangladeshi labouerers are waiting for Indian Trucks, which have carried the goods for Bangladesh at Chengrabandha, the authorised International Border Check Post (IBCP) on India-Bangladesh International Border in Coochbehar District of Northeast Indian State West Bengal. Pix-Shib Shankar Chatterjee.

Districtul Cooch-Behar are graniţele asemănătoare cu graniţa Baarle-Nassau/Baarle-Hertog. Există un numar de parcele ce aparţin Bangladesh-ului ce se află în India, şi viceversa. Particularitatea consta în existenţa enclavei indiene Balapara Khagrabari, care este înconjurată de teritoriu ce ţine de Bangladesh, înconjurat de un alt teritoriu indian. Cu alte cuvinte, Balapara Khagrabari este singurul loc din lume în care o enclavă conţine o enclavă ce conţine încă o enclavă.

5. Zona coreeană demilitarizată

5 intre cele 2 Corei

Zona coreeană demilitarizată este o fâşie de pământ, lungă de aproximativ 260 de km şi lată de 4 km, ce separă Coreea de Nord de Coreea de Sud. Este cea mai bine păzită frontieră din lume şi aproape nimeni nu o trece niciodată. Este impropriu spus frontieră, deoarece nu marchează graniţa dintre cele două ţări, ci este o linie de demarcaţie militară, deoarece, tehnic, cele două ţări încă sunt în război. Deşi din 1953 nu au mai existat conflicte armate, cele două ţări nu au semnat niciodată un tratat de pace.

6. Raul Tumen

6 Raul Tumen
Acesta este un râu din Asia de nord-est. Într-o anumită zonă, la graniţa dintre Rusia şi Coreea de Nord, la sud de lacul Khasan, albia râului Tumen trece şi prin China. Astfel, o persoană poate pleca din Coreea de Nord şi, urmărind linia râului spre nord, poate trece prin China şi în cele din urmă să ajungă în Rusia, parcurgând mai puţin de un kilometru.

7. Insulele Diomedele

7 Diomede

Diomedele sunt două insule din strâmtoarea Bering. Diomeda Mică găzduieşte oraşul american Diomede, cu o populaţie de 146 de locuitori, iar Diomeda Mare aparţine Rusiei şi este nelocuită. Printre cele două insule trece International Date Line (IDL – o linie imaginară ce demarcă o zi de calendar faţă de cealaltă) care joacă şi rolul de frontieră între cele două ţări. Însă rezidenţii Diomedei Mici nu văd doar Rusia când se uită spre Diomeda Mare, ci văd şi în “viitor”, deoarece Diomeda Mică este cu 23 de ore în urma Diodemei Mari, conform IDL.

8. Tripla frontieră

8 paraguai cop

Există multe locuri pe Pământ unde se ”întâlnesc” trei ţări, însă unul dintre acestea este unic prin natura sa. Asta pentru că graniţa dintre Argentina, Paraguay şi Brazilia este una naturală, fiind situată la confluenţa dintre două fluvii, Parana şi Iguazu. Tripla frontieră Argentina-Brazilia-Paraguay este o importantă atracţie turistică a continentului sud-american.

9. Zidul dintre SUA şi Mexic

9 sua mexic

Este cea mai bine păzită frontieră din lume. Vorbim despre graniţa dintre SUA şi Mexic. Imigraţia ilegală şi traficul de droguri au fost atât de frecvente de-a lungul vremii, încât autorităţile celor două state au decis construirea unui zid care să separe cele două teritorii. Construcţia zidului a început în 2002, iar lungimea totală va fi de 1.120 km, peste o treime din lungimea totală a graniţei, care este de 3.141 km. El are o înălţime de 5 metri, camere de supraveghere şi senzori care detectează dacă cineva încearcă să-l escaladeze.

10. Graniţa dintre Irak şi Siria

10 irac

11. Graniţa dintre Italia şi Elveţia

11 italia

12. Graniţa dintre Germania (stânga) şi Cehia (dreapta)

12germania

13. Graniţa dintre Ucraina şi Polonia

13 ucraina

14. Graniţa dintre Austria, Slovacia şi Ungaria

14 austria

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>