Curiozități, Descoperă

Cele mai bizare clădiri din lume

Distribuie articolul pe:

Tot mai mulţi arhitecţi îşi întrec imaginaţia creând construcţii care mai de care mai ciudate şi mai interesante. Deşi pe dinafară par extrem de bizare, totuşi, cele mai multe dintre ele pot fi locuite sau vizitate. Există numeroase topuri referitor la aceste clădiri. Mai jos sunt prezentate unele din cele mai ciudate clădiri din lume.

1

1. Dancing Building sau Clădirea dansatoare (Praga, Cehia)- construită între 1992 şi 1996, este unul dintre obiectivele turistice care te frapează într-un city break în acest oraş. Clădirea găzduieşte compania de asigurări Nationale-Nederlanden şi a fost proiectată de Vlado Milunic şi Frank Gehry.  Acoperişul este ocupat de un restaurant francez, oferind o panoramă deosebită. O altă poreclă a clădirii este Casa Beată.

22. The Crooked House sau Clădirea Încovoiată (Sopot, Polonia) este un altfel de construcţie mişcătoare. Clădirea a fost proiectată în anul 2002 şi construită în 2003. Arhitectura casei a fost inspirată din lucrările cunoscutului artist polonez Jan Marcin Szancer, autor de cărţi ilustrate pentru copii, şi din lucrările pictorului suedez Per Dahlberg. Impresia de acoperiş din ardezie este dat de şindrila verde-albastră emailată, care arată ca nişte solzi de balaur. Interiorul este convenţional, găzduind magazine, cafenele şi baruri.


33. The Basket Building
sau Clădirea-coş (Newark, Ohio, SUA)  este sediul central al companiei Longaberger, producător de coşuri pentru picnicuri. Ansamblul a costat 30 de milioane de dolari şi lucrările de realizare a acestuia au durat doi ani.Mulţi experţi au încercat să-l convingă pe Dave Longagerger să modifice planurile, însă el a insistat ca ansamblul să fie o replică exactă a coşului produs de compania sa.

44. Corpus Museum (Oegstgeest, Olanda) este un muzeu a cărui construcţie are o formă de corp uman integrată în peretele clădirii. La interior muzeul oferă o experienţă unică despre corpul uman, chiar în interiorul unei structuri modelate după corpul uman, cu fiecare părticică.

5

5. Wonderworks (Pigeon Forge, SUA) este una dintre principalele atracţii turistice ale Statelor Unite ale Americii. Casa răsturnată este de fapt un fel de parc de distracţii, pentru că şi interiorul este de asemenea răsturnat.

6

 

6. The Hole House (Texas, SUA) este un proiect apărut în 2005 la iniţiativa a doi sculptori care au decis să creeze o operă de artă din două case care erau date spre demolare. Casa a existat doar câteva luni şi a fost vizitată de numeroşi turişti, înainte de a fi demolată, aşa cum era în planul iniţial. Proiectul Inversion de modelare a acestei case a fost şi o modalitate de promovare a noii clădiri a Art League Houston, care urma să fie construită pe acel loc.

77. House Attack (Vienna, Austria) este numele dat construcţiei de la Muzeul Modern Kunst Siftung Ludwig. Muzeul de Artă Contemporană avea deja o clădire interesantă, fiind de asemenea localizată într-un spaţiu artistic de excepţie, cunoscut şi sub denumirea de Sufrageria Vienei, unde localnicii şi turiştii se pot relaxa pe canapele în aer liber. La această construcţie s-a adăugat o căsuţă răsturnată, care pare că a atacat muzeul ca o „bombă”.În colecţia muzeului se includ peste 7000 de opere de artă modernă şi contemporană.

88. Hotel Marques de Riscal (Elciego, Spain)  este renumit atât pentru serviciile sale de 5 stele, cât şi pentru forma sa arhitecturală unică. Hotelul de lux este acoperit de pereţi înclinaţă, ferestre în zig-zag şi structuri exterioare care au aspectul unor materiale văluroase.

99. Blur Building (Yverdon-les-Bainz, Switzerland) a fost un pavilion media temporar construit în 2002. Materialul de construcție primar a fost apa, pompată din lacul deasupra căruia se afla construcţia. Apa era emisă în atmosferă cu ajutorul a peste 30.000 de duze de înaltă presiune care formau un nor de ceaţă creând iluzia unei clădiri din vapori.

1010. Clădirea Ripley (Branson, Missouri, SUA). Muzeul Branson aparţine unui lanţ de muzee cu opere bizare, deţinute de compania Ripley. Clădirea a fost ridicată pentru a comemora un cutremur devastator, de peste 8 grade pe scara Richter, ce a avut loc în 1812 în Missouri. Fisura clădirii dă iluzia că aceasta ar fi supravieţuit unui seism puternic. Clădirea Ripley din Orlando este astfel proiectată încât pare că se scufundă în pământ.

11

11. Habitat 67 (Montreal, Canada). Această construcţie este formată din 354 de cuburi care cuprind 146 de apartamente. Proiectul a fost conceput pentru a crea locuinţe apropiate, dar private, dotate fiecare cu o grădină. Cladirea a fost construită pentru a ilustra nouă lume în care oamenii vor trăi în stilul de viaţă din ce în ce mai aglomerat în oraşele din întreaga lume.

1212. Casa-Ciupercă din Copac (Cincinnati, Ohio, SUA). Clădirea pare desprinsă dintr-o carte ilustrată pentru copii. Nici nu pare a fi construită, ci pare a fi „crescută” din pământ. Acest efect a fost obţinut de către fostul profesor de arhitectură şi design interior din cadrul Universităţii din Cincinnati, Terry Brown. Acesta a reuşit să ducă la capăt acest proiect cu ajutorul studenţilor săi, aceasta fiind tema lor de absolvire. Clădirea este amplasată în Parcul Hyde.

1313. Biblioteca Publica (Kansas, SUA).  Acest proiect, aflat in inima oraşului Kansas, reprezintă unul dintre primele proiecte menite să revitalizeze centrul oraşului. Locuitorilor din Kansas li s-a cerut să aleagă titluri de cărţi foarte cunoscute care ar putea reprezenta oraşul. Aceste titluri au fost folosite în designul faţadei unei parcări supraterane cu scopul de a încuraja oamenii să viziteze biblioteca centrală.

1414. Clădirea Robot (Bangkok, Tailanda). Construcţia cu design robotic, ce poartă semnătura arhitectului Sumet Jumsai, găzduieşte sediul central al United Overseas Bank. Prin designul său, arhitectul a dorit să facă o declarație cu privire la modul de afaceri din segmentul bancar, unde totul este extrem de modern și computerizat.

1515. Casa-pian (Huainan, China). Aceasta este una dintre cele mai ciudate clădiri din lume, dar este şi creativă. Arhitecţii au respectat până în cele mai mici detalii forma unui pian. Şi intrarea este la fel de interesantă. Vizitatorii pot lua liftul sau pot să folosească scările construite în interiorul unei viori uriaşe.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>