Familie, Sănătate

Ceaiul de muşeţel – beneficiile lui

Distribuie articolul pe:

musetel

Proprietăţile binefacătoare ale ceaiului de muşeţel sunt cunoscute încă din antichitate. Egiptenii dădeau muşeţelul drept ofrandă Soarelui şi îl venerau mai mult decât orice altă plantă datorită calităţilor sale medicinale. Medicii din Grecia Antică prescriau florile de muşeţel în cazuri de febră sau maladii ginecologice.
În zilele de astăzi ceaiul de muşeţel este un remediu pentru tratamentul diferitelor probleme de sănătate, de la tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, precum şi în prevenirea îmbătrânirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcănelor şi a scalpului uscat. Astfel, iată  câteva din beneficiile pe care le aduce ceaiul de muşeţel.

Elimină migrenele

O cană de ceai de muşeţel te ajută să scapi din încleştarea unei dureri de cap. Imediat ce simţi apariţia durerii, apucă-te să pregăteşti infuzia!

Îţi protejează pielea şi închide rănile

Muşeţelul ameliorează eczemele, acneea şi iritaţiile feţei, creând în acelaşi timp un efect de iluminare a tenului.

Leac pentru bebeluşi

Ceaiul de muşeţel cu fructe de chimen dat celui mic, în doze de câte o linguriţă, îi va calma colicile, iar petele roşii de pe corp îi dispar după o baie cu această infuzie.

Eficient contra afecţiunilor dinţilor

Ai face orice să dispară durerile de dinţi sau abcesele? Ceaiul de muşeţel le calmează imediat. Clăteşte cu el gura la interval de o jumătate de oră, şi ţine ceaiul în locul dureros câteva minute.

Asigură o digestie uşoară

Ceaiul de muşeţel e recunoscut ca antiseptic. Ameliorează durerile de stomac şi simptomele sindromului de intestin iritabil, precum şi refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea, iar asta se datorează uleiurilor esenţiale precum alfa-bisabolol şi matricină, care au proprietăţi antiinflamatorii.

Alungă insomnia

Muşeţelul face minuni şi în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnii şi anxietate. O ceaşcă de ceai de muşeţel băută cu 30-45 de minute înainte de culcare te va ajuta să te relaxezi şi să ai un somn odihnitor.

Te scapă de cistite

Durerile intense şi tensiunea din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar dacă bei trei căni de ceai de muşeţel pe zi, pentru că planta acţionează ca antiseptic şi diuretic.

Previne răceala

Ceaiul de muşeţel este excelent pentru prevenirea răcelilor de sezon şi pentru întărirea sistemului imunitar, datorită substanţelor cu efect antibacterian şi detoxifiant.

Calmează puseele bolii Zona Zoster

Compresele cu ceai de muşeţel şi rozmarin aplicate 15 minute, de trei ori pe zi, liniştesc puseele acestei boli, iar repetarea tratamentului timp de o lună, la fiecare două zile, scade frecvenţa lor.

Ţine în frâu durerile menstruale

Şi vechii egipteni foloseau ceaiul de muşeţel pentru a linişti durerile menstruale. De ce n-ai încerca şi tu? Creşte nivelul de glicină, un compus al urinei, care calmează spasmele musculare.

Bun şi pentru diabetici

Cercetătorii japonezi sunt siguri că, dacă bei în fiecare zi ceai de muşeţel, înainte de fiecare masă, glicemia scade şi sunt prevenite astfel complicaţiile diabetice.

musetel (1)Combate cearcănele

Această plantă este folosită şi în industria produselor de îngrijire a pielii şi are efecte şi în cazul cearcănelor. Astfel, este recomandat să bei o cană cu ceai de muşeţel înainte de culcare. De asemenea, poţi să introduci un plic de ceai de muşeţel nefolosit în apa minerală şi apoi să umezeşti două dischete demachiante cu ceai. Aplică-le pe ochi timp de 10 minute. Acest ritual poate fi făcut de două ori pe săptămână.

Ameliorează afecţiunile vasculare

Pentru afecţiunile vasculare sunt eficiente băile cu 50-60 g de flori puse într-un săculeţ de tifon peste care ai turnat apă clocotită sau cataplasmele cu infuzie de muşeţel.

Te scapă de vicii

Bobocii de muşeţel uscaţi şi mestecaţi când îţi dă inima ghes să aprinzi o ţigară, te conving să renunţi la idee. La fel de bună este şi o cană de ceai îndulcit cu miere.

Uleiul de muşeţel ajută reumaticilor

O frecţie cu ulei de muşeţel potoleşte simptomele reumatismului articulaţiilor datorită efectului antiinflamator. Mai mult, dacă îţi simţi picioarele obosite, uleiul le va face din nou uşoare.

Tratează bolile de ficat

Infuzia dintr-un amestec de muşeţel cu albăstrele, rostopască, mentă, anghinare şi sunătoare este eficientă în cazul bolilor de ficat. Calmează durerile şi decongestionează, acţionând totodată ca antiseptic şi antiinflamator.

Mod de preparare:

– Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă.
– Pentru uz extern pentru tratarea inflamaţiilor pielii sau mucoaselor:
– pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească
– pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori
– pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.
– pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.

Contraindicaţii:

   Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de ceai de muşeţel deoarece poate cauza contracţii uterine care pot duce la pierderea sarcinii.
Deşi muşeţelul este aparent un panaceu, nu toţi oamenii au reacţii pozitive. Există situaţii când muşeţelul poate avea efecte adverse precum greaţă sau alergii severe (din cauza polenului).
De asemenea, ceaiul de muşeţel trebuie consumat cu precauţie de persoanele pentru care anticoagulantele sunt contraindicate deoarece conţine o substanţă numită cumarină, care în concentraţii mari poate pune viaţa în pericol.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>