Casă și grădină, Grădină

Broccoli, celebra legumă italiană

Distribuie articolul pe:

brocoli

Broccoli (Brassica oleracea, grupul Italica) este o plantă originară din bazinul Mării Mediterane. Celebra legumă a fost cultivată în Italia cu mult înainte să se fi răspândit în întreaga lume, fiind recunoscută de specialişti chiar şi în scrierile istoricului Pliniu cel Bătrân sau în colecţia antică de reţete culinare intitulată Apicius.

  Broccoli preferă o locaţie aflată în umbră parţială, astfel încât planta să nu se ofiliească în perioadele de caniculă. Deşi nu este o legumă foarte pretenţioasă, broccoli preferă totuşi un sol fertil, bogat în substanţe nutritive, uşor drenabil. Această legumă are nevoie de cantităţi mari de bor în sol, pentru a se dezvolta normal.

Pentru a avea plante sănătoase, e important ca zilele să fie mai răcoroase în perioada în care încep să se formeze inflorescenţele.

Seminţele se seamănă primăvara, în interior, cu 8-9 săptămâni înainte de ultimul îngheţ prognozat. În condiţii obişnuite, acestea germinează în 5 zile, după care tăviţele trebuie mutate într-o poziţie mai luminoasă, în care să beneficieze de temperaturi de 15-18 grade Celsius. Pământul trebuie păstrat mereu umed, însă nu ud.
Broccoli2Răsadurile se plantează afară numai după ce ating o înălţime mai mare de 14cm şi au 2-4 frunze. Noile plante se aşează la 4-6 cm adâncime, cu 30-60 cm între ele şi 60-90 cm distanţa între rânduri; dacă sunt mai apropiate, inflorescenţele vor fi mai mici. După acest pas, plantele se udă regulat. Pământul trebuie îngrăşat o dată pe lună până cu o săptămână înainte de recoltă.

Cum broccoli creşte destul de rapid, are nevoie de multă apă, mai ales în perioada în care apar căpăţinile. Planta se tratează cu supliment de nitrogen, mai ales la jumătatea perioadei de dezvoltare. În perioadele secetoase, mai ales dacă solul este nisipos, se udă bine – apa este foarte importantă pentru dezvoltarea buchetelelor de broccoli.

Pentru culturile de toamnă, seminţele se plantează în interior sau direct pe locul permanent, în lunile iulie sau august.Perioada dintre însămânţare până la recoltare este de 60-100 de zile, în funcţie de momentul sădirii, varietate şi condiţiile de climă.
broccoli1Broccoli se recoltează înainte ca inflorescenţele să înceapă să se deschidă şi să devină galbene. Acestea se taie imediat dedesubt, acolo unde începe tulpina. Cum este o plantă plină de surprize, după tăiere, broccolii va da lăstari laterali care vor produce alte inflorescenţe.
Deşi nu multă lume ştie, de la broccoli se pot mânca şi frunzele; se adună cele tinere şi fragede, cele mature au un gust amărui.Inflorescenţele verzi de broccoli sunt foarte bogate în vitamine şi minerale şi se folosesc în bucătărie crude sau preparate la aburi.

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>