Curiozități, Descoperă

11 curiozităţi despre păr

Distribuie articolul pe:

coafura

La fel ca unghiile, mâinile, degetele şi faţa, părul tău dezvăluie celorlalţi stilul tău de viaţă. Iată câteva lucruri interesante despre părul uman.

 1. Blondele au mai mult estrogen

Culoarea părului este un indicator extern care indică, în funcţie de vârstă, câteva lucruri. Studiile pe acest subiect au dezvăluit că femeile cu părul blond au mai mult estrogen decât urmaşele Evei cu o altă culoare a cosiţelor. Despre blonde se mai spune că au o personalitate vioaie şi plină de viaţă.

 1. Roşcatele suferă mai mult

Roşcatele au predispoziţie ridicată spre durere. Stomatologii cred că acestea sunt mai sensibile la durere şi reacţionează mai greu la analgezice.

 1. Rata de creştere

Părul facial creşte mai repede decât oricare altul de pe corp. Dacă nu s-ar bărbieri niciodată barba unui bărbat poate ajunge până la 9 metri.

 1. Chelia este asociată cu bolile de inimă

Pierderea podoabei capilare ar putea indica unele probleme de sănătate. Potrivit unor studii recente s-a descoperit o legătură directă între chelie şi afecţiunile coronariene. Chelioşii prezintă un risc cu 70% mai mare de a se îmbolnăvi de inimă comparativ cu persoanele care au o podoabă capilară bogată.

 1. Viermişorii genelor

În gene există viermişori care trăiesc în foliculii genelor. Aceşti paraziţi se hrănesc cu sebum. Folosirea excesivă a produselor de machiaj poate avea ca rezultat înmulţirea acestor viermişori, ceea ce va duce la pierderea foliculilor.

 1. Firul de păr uman este aproape indestructibil

Cu excepţia focului, firul de păr se degradează atât de încet încât l-ai putea considera imposibil de dezintegrat. Cosiţele rezistă la o mulţime de lucruri chiar şi la acţiunea unor acizi sau elemente chimice corozive.

 1. Blondele au mai mult păr

Cercetările au scos la iveală că blondele au mai multe fire de păr decât celelalte femei. Media de fire în general la o reprezentantă a Evei este de 100.000 de fire în vreme ce la blonde este de 130.000 de fire.

 1. Greutatea suportată de păr

Un fir de păr rezistă la o greutate de 100 de grame. Astfel că o frânghie din 100 de fire de păr poate susţine o greutate de 10 kilograme.

 1. Ţesuturile care cresc cel mai rapid

Părul creşte cel mai rapid în corp, iar după el vine măduva oaselor.

 1. Disabilităţile şi culoarea părului

Unele probleme medicale sunt asociate cu părul blond şi ochii albaştri. Potrivit unui studiu realizat pe 50 de copii care prezentau dizabilităţi de vorbire, 20% dintre ei erau blonzi. Combinaţia de păr blond şi ochi albaştri este întâlnită la cei care suferă de genilcetonuria – o boală genetica în care lipseşte enzima fenilalaninhidroxilaza (PKU) sau are un nivel foarte scăzut. Dacă PKU nu se tratează imediat după naştere, fenilalanina se acumulează în sânge şi în ţesutul cerebral ducând la retard psihic şi afectarea sistemului nervos central.

 1. Pierderea părului

În medie o persoană pierde zilnic între 60-100 şuviţe de păr, ceea ce este un lucru normal. Printre factorii care influenţează pierderea părului se numără sarcina, dieta, sezonul şi bolile. Speranţa de viaţă a unui fir de păr este de 3-7 ani.

 

Sursa: www.sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul pe:

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>